Sy som hobby

Att sy sina egna kläder har ökat i popularitet under senare år. Det handlar inte bara om att sy kläder utan också om att sy om eller designa om redan färdiga plagg. I och med att vi har blivit mer miljömedvetna har det blivit viktigt att ta vara på våra kläder innan vi slänger bort och köper nytt. Förutom att det kommer att spara pengar är det också väldigt roligt att syssla med en så kreativ hobby som sömnad.

Börja enkelt

När du ska börja sy egna kläder till dig själv eller dina barn är det rekommenderat att starta enkelt. Lättaste plagget du kan sy är en kjol som har vidd eftersom den endast behöver passa runt midjan. Köp inte dyra tyger när du börjar att sy utan försök att hitta bra och fina tyger till ett billigt pris. Kontrollera tygaffärens stuvbitar där du ofta kan hitta stora bitar till mycket låg kostnad. Välj inte tyger som är svåra att sy som exempelvis stretchiga, halkiga eller för tunna material. Bästa och enklaste materialen att jobba med är exempelvis stumma bomulls- och polyesterblandningar.

Plats för misstag

För dig som är ny i sömnadkonsten är det viktigt att ha rejäla sömsmåner eftersom det är alltid möjligt att sy in om det behövs. Om det blir fel kan du korrigera men om plagget blir för litet är det kört. Tråckla eller nåla först innan du syr på maskin och vänta med att fästa tråden tills du vet att det blivit rätt. Ta dig tid att sicksacka tygbitarnas kanter. Stryk gärna tyget innan du syr ihop de olika delarna eftersom det kommer att göra det enklare när du syr. Ett annat tips är att stryka sömmar och fållar innan du syr på maskin eftersom då kommer de att hålla ihop bättre.

Leave a Comment