Skräddare

Skräddare är ett hantverk som närapå försvann under 1800-talets moderniseringen och industrialisering. Skräddare hade förr ett eget skrå med privilegier som försvann när skråsystemet upphävdes 1846. Skräddare är hantverkare som gör färdigt kläder på beställning eller som skräddarsyr kläder för att ge perfekt passform för sina kunder. Plagg som är skräddarsydda är handtillverkade och kräver många provningar med kunden innan klädesplagget är färdigt. Måttbeställda eller ”made-to-measure” klädesplagg beställs av kunder och sys enligt deras mått.

Lyxfenomen

I och med att konfektionsindustrin växte stort under 1900-talet har skräddare numera mycket få men exklusiva kunder som betalar en hel del för skräddarsydda kläder. Detta har bidragit till att skräddarsydda kläder har blivit ett lyxfenomen och att dessa plagg är mycket dyra. Plagg som skräddarsytts har formgivits efter kundens mått och kropp och passar kunden perfekt. Förutom att dessa kläder har en överlägsen passform är de dessutom sydda i de absolut bästa och finaste materialen. I och med att en skräddarsydd klänning, kostym eller dräkt är väldigt dyr innebär detta att få har tillräcklig ekonomi för att kunna köpa ett sådant klädesplagg.

Att bli skräddare

För att bli skräddare behöver du genomgå utbildning för att få ett skräddargesällbrev eller skräddarmästarbrev. Detta är ett fantastiskt spännande och kreativt yrke med gamla fina anor. Idag skiljer man mellan damskräddare, klänningsskräddare och herrskräddare. En herrskräddare arbetar med kläder såsom kavajer, kostymer, byxor, västar, frack, smoking samt ytterrockar. Damskräddare jobbar med framförallt kappor, kjolar, kavajer och byxor. Klänningsskräddaren fokuserar på klänningar, blusar, kjolar både till fest och vardag.

För dig som önskar bli skräddare finns det flera olika utbildningsmöjligheter. Det är alltid en fördel att göra klart en utbildning med ett gesällprov. Ett godkänt gesällprov är ett yrkesbevis för påbyggnadsutbildning i Sverige eller utomlands eller eventuell anställning.

Skräddare inom teatern

En spännande och rolig del av skräddaryrket är att arbeta med kostymer inom teatern. Givetvis är detta inte bara begränsat till teatern utan innefattar även jobb inom film, opera och tv-industrin. Arbetsmomenten är liknande oavsett vilken del av nöjesindustrin en skräddare arbetar inom. Att färdigställa en kostym från första skiss tar mellan åtta till tio veckor. Varje arbete är unikt och varierar stort beroende på vilken produktion, scenografer och kostymdesigner du arbetar med.

Designern ger skräddaren sina skisser på önskade kostymer. Skräddaren skapar sedan kostymerna genom köp, sömnad och/eller genom att hitta liknande kläder i förrådet. Tyger kan behöva färgas och kostymer kan behöva patineras så att de ser gamla och slitna ut. Skräddaren arbetar på olika sätt med att skapa de kläder designern vill ha för föreställningen men det är slutresultatet som räknas.

Leave a Comment