Sömnadstillbehör

Det allra viktigaste tillbehör du behöver för att kunna sy är givetvis en symaskin. Men det finns massor av andra viktiga tillbehör du kommer att behöva. Bra tygsaxar är ett måste. Dessa saxar är väldigt vassa och har utformats för att kunna klippa och skära olika typer av tyg. Det finns tygsaxar som har utformats med särskilda blad för specialsömnad. Den vanliga tygsaxen kallas ofta ”dressmaker scissors” och är en standard sax som klarar det mesta.

Knappnålar är viktiga för att hålla mönster på plats när du klipper ut tygdelar samt när du syr. För att kunna använda nålarna effektivt behöver du en nålhållare (nålkudde eller en magnetisk nålhållare).

En sprättare är oumbärlig när du syr. Du kommer snart att upptäcka hur viktigt detta lilla verktyg är och hur snabbt du kan sprätta bort sömnad som blivit fel.

Alla som syr bör ha ett måttband oavsett om du är nybörjare eller proffs. Måttband används för att mäta upp ditt tyg samt för att ta mått.

För att kunna rita de olika mönsterdelarna på ditt tyg kommer du att behöva en krita. Investera i specialtillverkade kritor för sömnad.

En trådträdare kommer göra det enkelt att trä tråd genom ett nålsöga.

Leave a Comment