Mönster

För att kunna sy kläder behöver du ett mönster för att kunna klippa ut de olika delarna till klädesplagget. Ett mönster består av plaggets olika delar som nålas fast på tyg, klipps ut för att sedan sy ihop. När du köper eller laddar ner ett mönster finns samtliga delar med som behövs för att sy exempelvis en jacka, tröja eller byxor. Mönster finns i olika storlekar så det är rekommenderat att först ta mått på den person eller barn som du syr plagget till även om det är dig själv.

När du skaffat erfarenhet kan du börja skapa egna mönster för din egna design. Det finns två metoder som du kan använda. Du kan rita dina mönster på egen hand eller utgå från ett grundmönster som du helt enkelt designar om.

Att rita mönster

Det kan vara knepigt att rita sina mönster själv och det är kanske mer för den som har stor erfarenhet. När man jobbat med mönster under en längre tid sitter den kunskapen så att säga i ryggmärgen. Börja alltid med att designa det plagg du vill sy. Inspiration kan hittas online, i modetidningar eller till och med i din garderob. Rita en skiss där du också väljer färg och tyg. Enklast är att hitta ett plagg som liknar det du kommer att sy. Använd det som ”mall” för ditt mönster genom att rita av plagget eller klipp isär klädesplagget där delarna blir ditt mönster. Sy plagget och gör korrigeringar där det behövs.

Det är lättare att utgå från ett grundmönster. När du har ett eller flera mönster som har rätt storlek och passform är det enkelt att göra de designändringar som du önskar.

Leave a Comment