Sömnadens historia

Sömnad innebär att sammanfoga skinn eller textilier med hjälp av tråd och nål för att skapa praktiska eller finare klädesplagg. Människan har alltid skapat kläder av olika material för att skydda sin kropp mot väder och vind. Arkeologer har funnit nålar från stenåldern som tillverkades av trä, ben eller horn. Äldsta trådar som hittats var gjorda av enkla naturfibrer som snurrats ihop samt senor. Nordens äldsta fynd av sydda kläder har daterats till bronsåldern. Nålen var tillverkad av brons och tråden bestod av ull vilket visade att sömnaden var utvecklad redan på den tiden. Sömnadens historia sträcker sig alltså långt tillbaka i tiden.

Folkdräkter och historiska plagg

Sömnad för hand eller handsömnad går långt tillbaka i tiden och sträcker sig från den förhistoriska människan fram till modern tid. För denna typ av sömnad krävs, förutom tråd och nål, kunskaper om hur stygn och olika sömmar ska utföras samt när de bör användas. För att sy för hand används som sagt enkla tillbehör såsom synål, fingerborg och en sax. Intressant nog har dessa tillbehör förblivit närapå oförändrade under minst åttahundra år. Dagens rekonstruktion av historiska klädesplagg samt folkdräkter sys för det mesta på maskin. Det har gjort att en del anser att de bör sys för hand för att ge en äkthetskänsla medan andra anser att det inte gör någon skillnad. Kanske handlar det mer om att bevara kunskapen om gamla tiders handsömnad och traditioner.

Världens äldsta kläder

Världens äldsta herrbyxor hittades i den nordvästra delen av Kina. De två byxorna anses vara mer än tretusen år gamla. Dessa plagg hittades i två gravar för män som avled i fyrtio års åldern och som troligtvis var krigare eller herdar. Detta antagande är baserat på de andra fynden som gjordes i gravarna som exempelvis en piska och en stridsyxa.

När slottet Lenberg (Österrike) renoverades fann man världens äldsta behå. Behån var dekorerad med en fin spets och beräknas att vara runt sexhundra år gammal. Historiker trodde tidigare att behån inte började användas förrän på 1800-talet men detta fynd har fått dom att tänka om.

Handsömnad

Historiskt sett var det mestadels kvinnor samt flickor som lärde sig att sy. När det gäller kunskap om sömnad bland män var det nästan uteslutande endast meniga soldater. De lärde sig att sy eftersom de behövde kunna laga och reparera sina uniformer. Bland de som sydde professionellt, skräddare och sömmerskor, fanns det både män och kvinnor som hade sömnad som yrke.

Att sy för hand är mycket tidskrävande men används fortfarande för att exempelvis få perfekt passning av tyger som ska sys med maskin. Handsömnad används även för broderier eller för att sy in ädelstenar och pärlor i klädesplagg. Många vackra handsydda och broderade klänningar från exempelvis kungahus har bevarats och kan ses av allmänheten på museum. Dagens mästerverk med bland annat klänningar som sytts och broderats för hand från de stora modehusen i Frankrike finns att beskåda på museum i Paris. En av de mest kända är Palais Galliera som erbjuder en fantastisk kollektion på över 200 000 föremål och plagg som sträcker sig från Frankrikes 1700-tal till modern tid.

Leave a Comment